Gode øvelser for dig, der er piskesmældsramt

Hvis man er blevet ramt af piskesmæld, så er det bestemt vigtigt, at man sørger for at lave nogle øvelser, som kan være med til at sikre, at man hurtig kan komme ovenpå igen. Der er nogle forskellige øvelser, som du kan lave, og det kan faktisk være en rigtig god idé, at du tænker meget over muligheden for at få lavet disse øvelser, således du kan blive ved med at styrke din nakke. Hvis du sørger for regelmæssigt at lave nogle gode øvelser, så kan du være sikker på, at du vil have en øget chance for at kunne komme hurtigt ovenpå igen.
Hvilke øvelser bør man lave, hvis man er blevet ramt af et piskesmæld?
Hvis man har fået et piskesmæld, så er det bestemt vigtigt, at man sørger for at gøre sit bedste for at holde nakken smidig og stærk. Derfor skal man sørge for at få trænet bevægeligheden i ens nakke, så man kan styrke sine nakkemuskler og derved forhåbentlig komme hurtigere ovenpå igen efter, at man har fået en skade.

Hvis man gerne vil styrke sin nakke så er det bedste, som man kan gøre, at afsætte cirka 15 minutter om dagen til at lave en øvelse, som er god for din nakke.

Dog er det altid en rigtig god idé, hvis du sørger for at få undersøgt din nakke hos lægen, inden du går i gang med at lave disse øvelser. Hvis du på nogen måde skulle ske at få ondt i din nakke på et tidspunkt som følge af, at du har lavet en af nedenstående øvelser, så er det vigtigt, at du øjeblikkeligt stopper med den pågældende øvelse – men gå dog gerne videre til din næste. Gør den også ondt, så går du naturligvis bare videre til den næste øvelse igen, indtil du finder denne type af nakkeøvelse, som du bedst kan lide at udføre, og som gør mindst ondt.

Her kan du se 5 forskellige gode nakkeøvelser, som kan være med til at styrke din nakke:

Nakkeøvelse nummer 1:
Sæt dig ned på en stol.
Sæt din pegefinger på hagen og placer din tommelfinger på brystet.
Herefter skal du trække din hage væk fra pegefingeren og lave en dobbelthage. Her er det meget vigtigt, at du kan mærke et stræk i dine nakkemuskler.
Sørg for at hold et spænd når du laver denne øvelse i mellem 2 og 3 sekunder. Herefter skal du blot sørge for at gentage denne nakkeøvelse 8 – 12 gange.

Nakkeøvelse nummer 2:
Sæt dig på en stol.
Kig ligeud og træk din hage ind imod halsen, således du laver en dobbelthage.
Drej herefter dit hoved fra side til side i et stille og roligt tempo.
Denne øvelse skal gentages imellem 8 og 12 gange til hver side.

Nakkeøvelse nummer 3:
Sid på en stol.
Kig ligefrem og træk din hage ind imod din hals, så du kommer til at lave en dobbelthage.
Læg øret ned på din skulder og hold dig i denne stilling i 2 – 3 sekunder.
Gentag denne øvelse 8 – 12 gange til hver side.

Nakkeøvelse nummer 4:
For at styrke din nakke kan du stille dig med ryggen op imod en væg, hvor du har en bold bag dit hoved. Bolden kan med fordel være cirka samme størrelse som en fodbold – dog skal det naturligvis være en træningsbold.
Pres dit baghoved ind imod bolden, indtil du kan mærke en spænding i dine nakkemuskler. Det er her vigtigt, at du holder spændet i cirka 2 – 3 sekunder.
Denne bevægelse skal du gentage mellem 8 og 12 gange.

Nakkeøvelser nummer 5:
Ved denne øvelse skal du stå med siden ind imod væggen og sørge for at placere en bold imellem dit hoved og væggen. Placer bolden ved dit øre.
Pres dit hoved ind imod bolden og hold denne spænding i omkring 2 – 3 sekunder.
Efter du har udført denne øvelse, skal du gentage den mellem 5 og 8 gange med begge sider af dit hoved. Denne øvelse er rigtig god til at styrke din nakke.
Som fornævnt er det bestemt vigtigt, at du sørger for omgående at stoppe med at lave en af disse øvelser, hvis du på nogen måde kan mærke, at det gør ondt, eller det er ubehageligt.

Få hjælp hos en fysioterapeut

Hvis man godt kunne tænke sig at få hjælp til at lave disse øvelser, så kan man også overveje muligheden for at få en fysioterapeut til at hjælpe en med at lave nogle af de øvelser, som kan være med til styrke ens nakke. Hvis man tager kontakt til en fysioterapeut, så kan man blandt andet få hjælp til at få kontrolleret, om man udfører disse øvelser korrekt. Det kan desuden også være, at en fysioterapeut kan vise dig endnu flere gode øvelser, der kan være med til at sikre, at du hurtigst muligt kan slippe af med den skade, som du har fået. Genoptræning hos en fysioterapeut kan derfor sagtens være en rigtig fin idé.

Den meget voldsomme oplevelse et færdselsuheld kan være, vil typisk også resultere i mere end fysiske skader. Desværre er der ikke meget fokus på de psykiske skader, hvor angst og depression kan være følgeskader.

I Herlev arbejder bl.a. psykolog Torben Andersen med kognitiv terapi for piskesmældsramte.
Læs mere her